keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Amager Hr. Frederiksen

Baaritiskin takana sijaitsevassa kylmäkaapissa komeilee vierekkäin muutama puolen litran pullo. Ne ovat isoja ja tummia sekä niiden etiketteihin on präntätty paljon pientä ruotsin sukuista tekstiä, tarkemmin katsottuna tanskaa. Vaikka maha onkin vielä aivan täynnä, tuo pullo luo minuun suurta vetovoimaa. Se muodostuu oikeastaan niin suureksi, että huomaan minuutin päästä istuvani pöydässä, kyseinen pullo edessäni. Tuo pullo on tanskalaisen Amager Bryghusin Hr. Frederiksen. Se on myös Olutoppaan marraskuun kuukauden olut, joka kertoo jo jotain sen saamasta suosiosta. Mutta onko puoli litraa 10,5 prosenttista imperial stouttia liikaa aloittejlijalle?
Panimo - Amager Bryghus

Olut - Hr. Frederiksen 

Maa - Tanska

Tyyli - Imperial Stout

Speksit - 10,5% / 207 EBC / 84 EBU


Lasissa olut näyttää stoutmaisen kauniilta. Itse olut on mustaa kuin yö, niin kuin kunnon stoutin kuuluukin olla. Maitokahvin värinen vaahto on tukevaa sekä se kestää oluen päällä varsin kauan. Tuoksu kuitenkin yllätti itseni täysin. Se on hedelmäinen, eikä paahteinen niin kuin ensiksi luulisi. Tämä tekee tuoksusta myös kohtalaisen kevyen. Makupuolella keveyden voi kuitenkin unohtaa ja heittää suoraan romukoppaan. Herra Frederiksen maistuu vahvasti palaneelta, makealta ja alkoholilta. Alkoholi onneksi lieventää palaneen makua hieman, tasapainoittaen samalla koko oluen makua. Nämä kaikki elementit yhdessä luovat hienon ja täyteläisen kokonaisuuden. Tähän kun lisää vielä oluen pehmeän suutuntuman, niin todellinen nautiskeluolut kylmiin ja pimeisiin talvi-iltoihin on valmis. 

Lähes kaikki tässä oluessa on kohdallaan, paitsi pullokoko. Omaan makuun on puoli litraa tälläistä juomaa on jo liikaa, eikä lopusta pysty nauttimaan niin hyvin kuin ensimmäisistä kulauksista. Tämä onkin vain sivuseikka, koska itse olut on mainiota! Pidin, ja paljon.

37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti